Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Η Τατιάνα και οι μουσικές της συνδυάζουν την ποιότητα με την παιδικότητα. Εξαιρετική μουσικός και σπουδαία δασκάλα, από αυτές «που έχουν γλυκιά μιλιά και ξέρουν να διδάσκουν με αγάπη στην καρδιά», για να χρησιμοποιήσω έναν στίχο της, καταφέρνει και ενώνει την τέχνη της με την παιδαγωγική.

Γράφοντας μουσική και για παιδιά, δεν διαπραγματεύεται την ποιότητα και το αισθητικό αποτέλεσμα. Ξέρει όσο κανένας άλλος να απευθύνεται στο παιδί το οποίο αντιμετωπίζει ισότιμα, ως έναν απαιτητικό ακροατή.

Κατάγεται από τη Λιλιπούπολη αλλά έχει περάσει και από τη χώρα του Παπαγγένο, τη χώρα του μαγεμένου αυλού, τη χώρα του Πέτρου και του λύκου.

Όλες οι δουλειές της ξεχωρίζουν. Ένα από τα στοιχεία που τις κάνει να ξεχωρίζουν είναι οι συνεργασίες της. Είναι φανερό ότι στην Τατιάνα αρέσει η ομαδική δουλειά και ότι πιστεύει στις παρέες που γράφουν ιστορία, κατά Σαββόπουλο.

Η δύναμη με την οποία πίστευε στη νέα δουλειά «Πιάσε ένα βιβλίο» μας συνεπήρε όλους. Μας μετέδωσε το πάθος της και φυσικά το ότι «μες του μυαλού τα νερά/ όλα είναι δυνατά» όπως λέει ένας στίχος της.

Η βασική ιδέα ήταν οι στίχοι κάθε συγγραφέα να προέρχονται ή να έχουν αφορμή ένα αγαπημένο βιβλίο της.  Όλοι δεχτήκαμε με χαρά και όρεξη για δημιουργία.

Πρόκειται για μια δράση φιλαναγνωσίας, αφού τα τραγούδια οδηγούν στα βιβλία. Δίπλα στο CD θα μπορούσε να υπάρχει μια μικρή βιβλιοθήκη με επιλεγμένα εξαιρετικά βιβλία με ήρωες που γνωρίζουμε από τα τραγούδια ή που τους γνωρίζαμε αλλά στα τραγούδια μαθαίνουμε πιο πολλά για αυτούς.

Κι έχουμε γράψει τόσοι πολλοί και διαφορετικοί τους στίχους, όλοι μαζί δημιουργούν μια ονειροχώρα με όνειρα από μετάξι, με πράγματα μοναδικά, με γοργόνες που γελούν, με συννεφάκια μαλλί της γριάς, με γέλια με φτερά, με τα χρώματα του ονείρου, με αγγέλους που μαζί σου πετούν, με ψάρια με φτερά, με ευκαιρίες για μια τούμπα, με εφιάλτες που καίγονται στα τζάκια, με σπίτια που είναι μέσα μας, με δώσιμο αγάπης, με πάθη μεγάλα, με κόκκινους που πηγαίνουν σε ασπρόμαυρο κόσμο, με όνειρα παιδιά της ζωής, με φίλους που είναι η πατρίδα μας, με …, με …, με … Η όσμωση των στίχων και των μελωδιών δημιουργεί ένα πεδίο όπως ανθίζει το συναίσθημα. Ακούγοντας τα τραγούδια γελάς, συγκινείσαι, λυπάσαι, νοσταλγείς, ελπίζεις, νιώθεις! Ναι σήμερα που η μουσική συνήθως είναι απλά μια επένδυση που το «μέσα» δεν το αγγίζει, η Τατιάνα φτιάχνει τραγούδια που αγγίζουν το συναίσθημα.