Βιογραφικό.

Η Τατιάνα Ζωγράφου γεννήθηκε στην Αθήνα.

Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αγγλία με αντικείμενο τη Μουσική στην Εκπαίδευση (Master in Music Education, University of Reading). Πραγματοποίησε σπουδές μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο Ιωαννίνων και αργότερα στο Ωδείο Εν Οργάνοις στην Αθήνα.

Παράλληλα σπουδάζει κλασσικό τραγούδι στο Ωδείο Κόνταλυ. Το 2007 πήρε Πτυχίο Μονωδίας με καθηγητή της τον Κώστα Πασχάλη και τον Ιούνιο του 2012 πήρε Δίπλωμα Μονωδίας με καθηγήτριά της την Χριστίνα Γιαννακοπούλου.

Από το 1998 μέχρι το 2022 εργάστηκε ως μουσικός στο Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού (διορισμένη ως νηπιαγωγός).

Από το 2023 εργάζεται στο Κέντρο Αγωγής και Εκπαίδευσης
Rollino.

Συνθέτει τραγούδια για μικρούς και μεγάλους έχοντας στο ενεργητικό της μέχρι σήμερα οκτώ δισκογραφικές εργασίες για παιδιά και μία πάνω σε μελοποιημένη ποίηση.

Τα τραγούδια της έχουν ερμηνεύσει οι: Μαρία Φαραντούρη, Νένα ΒενετσάνουΣαβίνα Γιαννάτου
Τάσος Αποστόλου, Βασίλης Παπακωσταντίνου, Διονύσης Σαββόπουλος, Βαγγέλης Γερμανός
Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας ΘωμαΐδηςΑλκίνοος Ιωαννίδης, Ηλίας Λιούγκος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιώργος Νταλάρας, Δάφνη Πανουργιά
Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Νεφέλη Φασούλη, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Γιώργης Χριστοδούλου κ.ά.

Τον Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το 1ο της βιβλίο για παιδιά με τίτλο Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ- Βασίλης, ένα εορταστικό μανιφέστο όπως η ίδια χαρακτηριστικά ονόμασε, για μικρούς και μεγάλους» (εκδόσεις Καλέντης). Τέσσερα χρόνια αργότερα, ηχογράφησε το ομότιτλο τραγούδι σε στίχους και μουσική της, με ερμηνεύτρια την Βίκυ Καρατζόγλου. 

Τον Νοέμβριο του 2022 θα κυκλοφορήσει ο νέος τής δίσκος με τίτλο «Πιάσε ένα βιβλίο, παίξε μια ιστορία!» (MLK) για παιδιά στον οποίο συνεργάζεται με τους σημαντικότερους συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας 
(κι όχι μόνο της λογοτεχνίας για παιδιά) του τόπου μας οι οποίοι και υπογράφουν τους στίχους αυτής τής νέας δισκογραφικής τής εργασίας. Επίσης σε αυτή την δισκογραφική εργασία θα συμμετέχει η χορωδία ROSARTE τής Ρόζης Μαστροσάββα.

 

Σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα της ως συνθέτρια, ήταν η συμμετοχή της στην «Μεγάλη ημέρα της ποίησης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα Χρήστου Λαμπράκη, τον Μάρτιο του 2014, παρουσιάζοντας αλλά και ερμηνεύοντας τα τραγούδια της για παιδιά μαζί με τον βαρύτονο Κωστή Ρασιδάκι, τον τενόρο Κώστα Ζαμπούνη και  την Παιδική χορωδία των Αρσάκειων – Τοσίτσειων σχολείων υπό την διέυθυνση της Χριστίνας Βαρσάμη Κούκνη. Ακόμα ξεχωρίζουν η συμμετοχή της στο 11ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Φιλοσοφία στη Μουσική Παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Μάιος 2017) όπου ερμήνευσε τον Ματωμένο γάμο του Μάνου Χατζιδάκι,  καθώς και η μεγάλη συναυλία της για παιδιά (Ιούνιος 2019) στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στα πλαίσια του παιδικού φεστιβάλ Bobos art Festival. Τον Νοέμβριο η σκηνοθέτρια Μαρία Μαγκανάρη την προσκάλεσε να συνθέσει την μουσική για την παράσταση «Νόρα» του Ερρίκου Ίψεν, που ανέβηκε τον Γενάρη του 2020 από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. 

Συνεργάζεται χρόνια με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού καθώς στα κύρια ενδιαφέροντά της βρίσκονται η υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και ειδικότερα η Διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση. Στα πλαίσια των ακαδημαϊκών της δραστηριοτήτων είναι υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα: Μουσική και Διαπολιτισμική εκπαίδευση: Η συμβολή του τραγουδιού στην Διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας καθώς και ο θετικός ρόλος που διαδραματίζει το τραγούδι,  ως κορυφαία συλλογική πράξη, για την επίτευξη της συμπερίληψης των πιο ευάλωτων παιδιών στο σχολείο.

Έχει κάνει πολλά σεμινάρια σε νηπιαγωγούς και μουσικοπαιδαγωγούς σχετικά με την Μουσική στην εκπαίδευση μικρών παιδιών (Σχολή Ματέυ, ΟΜΕΠ  Βόλου, ΟΜΕΠ Αθηνών κ.ο.κ..) Τον Ιούλιο συμμετείχε με επιστημονική ανακοίνωση στο 74ο Παγκόσμιο συνέδριο της OMEP που έλαβε χώρα στην Αθήνα και είχε θέμα: Early Childhood Education in the 21st century: new perspectives and dilemmas.

Αγαπάει την κλασσική μουσική, τον Μάνο Χατζιδάκι και την Τζαζ, τις συναυλίες, τις ταινίες, την λογοτεχνία, την ποίηση, το μπάσκετ και το βόλεϊ, μα πιο πολύ από όλα τα μικρά παιδιά στα οποία διδάσκει μουσική εδώ και 26 χρόνια.
Έχει δυο κόρες και δυο γάτες, μία στη Σέριφο και μία στην Αθήνα.

Δισκογραφία: 

• Πετώντας πας στην πόλη (2004 και επανέκδοση 2014 από τις εκδόσεις Εν πλω)

• Δεν βιάζομαι να μεγαλώσω (2007, εκδόσεις Εν ’πλω)

• Ένας γάτος μια φορά  (μουσική για την ιστορία του Κώστα Μάγου και της Γεωργίας Γκανάτσιου , 2009, 2010, 2013, 2017, εκδόσεις Εν πλω)

• Το σπίτι (μουσική για την ιστορία της Φίλιας Δενδρινού, 2010 από τις εκδόσεις Εν ‘πλω)

• Ο Τζικι-τζικ, ο Κρικι-κρικ και η παράξενη χορωδία του δάσους (μουσική για την ιστορία του Κώστα Μάγου, 2012, 2014

 από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ)

• Μ’ έναν τρόπο μυστικό (μελοποιημένη ποίηση, δισκογραφική εργασία για ενήλικες, 2012 από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ)

• Μια νότα μου χτυπά το τζάμι (2015, από την δισκογραφική εταιρεία MLK)

• Φόραγε Κίτρινο σκουφί (2017, από την δισκογραφική εταιρεία MLK)

Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης (2020, ψηφιακή ανάρτηση μέσω YouTube από την εταιρεία MLK, τραγούδι εμπνευσμένο από το ομότιτλο βιβλίο τής Τατιάνας Ζωγράφου, εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗ,2016)

• Το βαλς της Νόρας (2021, ψηφιακή ανάρτηση μέσω  YouTube από την εταιρεία MLK, μουσική από την παράσταση ΝΟΡΑ του Ίψεν,
σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων)

• Αν σας τα τραγουδήσουμε; (2022, Μικρή Άρκτος) . Μια συλλογική εργασία με πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του παιδιού, όπου γνωστοί τραγουδοποιοί μέσα από στίχους παιδιών, κάνουν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ τραγούδι!

• Πιάσε ένα βιβλίο, παίξε μια ιστορία! (2022, MLK). Όταν η λογοτεχνία συναντά την μουσική.

 

Και συνεχίζουμε…