Χριστίνα Βαρσάμη

«Όταν είσαι ένα παιδί που δε βιάζεται να μεγαλώσει, όταν είσαι τραγουδοποιός αλλά αγαπάς την ποίηση μερικές φορές περισσότερο από τη μουσική, όταν είσαι εμπνευσμένος άνθρωπος, όταν έχεις μεγαλώσει με τα ακούσματα του Μάνου, όταν είσαι παιδαγωγός και το κυριότερο όταν σε έχει αξιώσει ο Θεός να είσαι μανούλα δύο υπέροχων κοριτσιών, τότε μπορείς να τα καταφέρεις θαυμάσια! Πάνε αρκετά χρόνια από τότε που για πρώτη φορά, παρακολουθώντας τη γιορτή λήξης του νηπιαγωγείου των Αρσάκειων σχολείων εντυπωσιάστηκα από το νεαρό κορίτσι που είχε συνθέσει τα τραγούδια της παράστασης.

Τραγούδια πολύ όμορφα κι απλά, που όμως έφερναν την σφραγίδα της αγνότητας της ψυχής της. Έχοντας την τύχη να υπηρετούμε στο ίδιο σχολείο, αναπόφευκτα συνοδοιπόροι, συναντήθηκαν οι δρόμοι μας. Εκείνη ως δημιουργός κι εγώ ως υπεύθυνη των χορωδιών. Ενώσαμε το μεράκι μας και την ανάγκη μας να ταξιδεύουμε με τη μουσική τις ψυχές των παιδιών μας. Έτσι άρχισε η συνεργασία μας. Πριν από αρκετά χρόνια μας εμπιστεύτηκε δύο καταπληκτικά μουσικά παραμύθια, τον Κόκκινο Γάτο του Κώστα Μάγου και το Σπίτι της αγαπημένης μας συναδέλφου Φίλιας Δενδρινού.

Το 2013, την ημέρας της ποίησης, μας φιλοξένησε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μία μοναδική συναυλία που τα παιδιά μας της χορωδίας μικρά και μεγάλα τραγούδησαν τραγούδια της Τατιάνας σε μελοποιημένη ποίηση. Και φτάνουμε στο σήμερα στο Μια νότα μού χτυπά το τζάμι….. και ξαναβρεθήκαμε με την Τατιάνα και με όλους τους υπέροχους συνεργάτες, τους μουσικούς τους καλλιτέχνες, γιατί πραγματικά περιβάλλεται από πολύ αξιόλογους μουσικούς ,που έβαλαν κι αυτοί τη σφραγίδα τους στο νέο αυτό εγχείρημα της.

Όμως λιθαράκι βάλανε και τα μικρά παιδιά μας. Οι χορωδοί μας που πολλά παιδιά σήμερα είναι εδώ και τους καλωσορίζουμε. Αυτά τα παιδιά που έχουν αγαπήσει πραγματικά τα τραγούδια της Τατιάνας γιατί η απλή μελωδική γραμμή τους αιχμαλωτίζει τις ψυχές τους και οι μελωδίες της τα συγκινεί τα παιδιά και τα ταξιδεύει. Και εδώ πραγματικά νιώθω την ανάγκη να υπογραμμίσω ότι κατά την άποψή μου η Τατιάνα Ζωγράφου ίσως είναι και η μοναδική συνθέτρια και τραγουδοποιός που σέβεται αληθινά τα παιδιά και δεν τα υποτιμά. Και φτάνουμε στην ημέρα της ηχογράφησης στο στούντιο Sierra. Μια μοναδική εμπειρία. Η ηχογράφηση εξελίχθηκε σε πάρτυ και ηθικός αυτουργός γι’αυτό ήταν η Τατιάνα Ζωγράφου αλλά και ο Δημήτρης Μπουζάνης, που για άλλη μία φορά έκανε το θαύμα του με τις ενορχηστρώσεις του, με τις υποδείξεις του, με το ταλέντο του, με τις παρατηρήσεις του.

Τα παιδιά μας πιστεύω ότι θα είναι πολύ χαρούμενα και περήφανα που συνέβαλαν τραγουδιστικά σε αυτή την προσπάθεια. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω και τους μικρούς χορωδούς αλλά και τους γονείς τους, που κάθε φορά είναι κοντά μας και μας συμπαραστέκονται και ενισχύουν κάθε προσπάθειά μας.

Τατιάνα σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σου και σου εύχομαι από καρδιάς τα δυο σου μικρά αγγελούδια αλλά και αυτά τα αγγελούδια που έχεις στα χέρια σου να είναι για σένα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας και να φωτίζουν κάθε μέρα την ψυχή σου και τη σκέψη σου».

Η Χριστίνα Βαρσάμη διευθύνει τη χορωδία στον Μουσικό Όμιλο Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων και μιλά στην παρουσίαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς της Τατιάνας Ζωγράφου «Μια νότα μου χτυπά το τζάμι» (Ιανός, Δεκέμβριος 2015)