74o Συνέδριο της OMEP

Το Ακαδημαϊκό έτος 2021- 2022 είχαμε δυο πολύ μεγάλες απώλειες από την μουσική ζωή τής χώρας και όχι μόνο.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 έφυγε από την ζωή ένας από τους επιδραστικότερους ανθρώπους της Ελλάδας, όσον αφορά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο αγαπημένος συνθέτης όλων των Ελλήνων, ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Θεοδωράκης αποτέλεσε την κορυφαία μουσική προσωπικότητα του τόπου μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι. Με τα τραγούδια του γενιές και γενιές εμψυχώθηκαν και αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την δημοκρατία. Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί «ο Θεοδωράκης υπάρχει μέσα μας όπως υπάρχουν ο πατέρας και η μάνα μας» . Το μουσικό του έργο, τόσο το συμφωνικό, όσο και εκείνο τής μελοποίησης των μεγάλων ποιητών μας, υπήρξε τεράστιο και είχε διεθνή απήχηση. Η ποίηση των Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Βασίλη Ρώτα, Τάσου Λειβαδίτη, Ιάκωβου Καμπανέλη και τόσων άλλων ποιητών, βρήκε στην μουσική πένα του Μίκη και στην αγωνιστική του προσωπικότητά τον ιδανικό μελωδό.

Το Φεβρουάριο του 2022 έφυγε από την ζωή η ποιήτρια, ραδιοφωνική παραγωγός αλλά και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαριανίνα Κριεζή. Η Κριεζή με την ευφάνταστη, δημιουργική και ενίοτε σουρεαλιστική ποίησή της, άλλαξε την ρότα του τραγουδιού για παιδιά στην Ελλάδα. Με στυλοβάτη τον Μάνο Χατζιδάκι – διευθυντή τότε του Γ’ προγράμματος (1975-1982) και την αφρόκρεμα των νέων συνθετών της εποχής, δημιουργήθηκε το διασημότερο μουσικό έργο για παιδιά όλων των εποχών στη χώρα μας. Η γνωστή σε μικρούς και μεγάλους «Λιλιπούπολη». Το «Χρυσαλιφούρφουρο» του Νίκου Κυπουργού αλλά και η «Ρόζα Ροζαλία» τής Λένας Πλάτωνος καθώς και τόσα άλλα μοναδικά τραγούδια σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, θα συντροφεύουν πάντα τα παιδιά και τα όνειρά μας.

Έτσι, από αυτό το μικρό μουσικό πρόγραμμα δεν μπορούσαν να λείψουν ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μαριανίνα Κριεζή. Δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τρία υπέροχα τραγούδια με στίχους ξενόγλωσσους, τιμώντας σε συμβολικό επίπεδο τις τρεις βασικές γλώσσες του 74ου συνεδρίου τής OMEP (αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά) και με θεματικές επίκαιρες (πόλεμος/imagine, αγάπη, καλοκαίρι/ Eres Tu αλλά και τη μουσική από «Τα παιδιά τής χορωδίας», όπου ένας εμπνευσμένος δάσκαλος το 1948, παρά τον αυταρχικό διευθυντή ενός σχολείου, οργανώνει μια χορωδία και αναζωογονεί έτσι τις ψυχές των μαθητών του).

Τέλος, μια ολόκληρη γενιά νέων τραγουδοποιών που έχουν εστιάσει στο τραγούδι για παιδιά (Άγγελος Αγγέλου, Δημήτρης Μπασλάμ, Τατιάνα Ζωγράφου, Μέλπω Χαλκουτσάκη, Γιώργος Χατζηπιερής κ.α.) εμπνευστήκαν από την Λιλιπούπολη αλλά και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι.

Η καταξιωμένη μαέστρος Μαρία Μιχαλοπούλου και η χορωδία της Καλλιτεχνήματα θα αποδώσουν αυτό το μουσικό πρόγραμμα δίνοντας τον τόνο, έναν τόνο αισιοδοξίας και ελπίδας για ειρήνη, αγάπη, δημοκρατία. Έναν τόνο που ελπίζουμε να ενεργοποιήσει εκ νέου την εκπαιδευτική μας κοινότητα προκειμένου να συνεχίσουμε να διεκδικούμε σθεναρά την πρόσβαση όλων των παιδιών στο σχολείο και την διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για τα παιδιά εκείνα του κόσμου, που βάλλονται πιο πολύ από ποτέ. Να διεκδικούμε με άλλα λόγια μέσω τής εκπαίδευσης την κοινωνική δικαιοσύνη.

Καλή σας ακρόαση

Επιμέλεια προγράμματος: Τατιάνα Ζωγράφου νηπιαγωγός, μουσικοπαιδαγωγός, συνθέτρια

Μουσική εκδήλωση
Έναρξη τού 74o Συνέδριου τής OMEP 2022

  1. Που ‘ναι πιο καλά; (μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, στίχοι: Βασίλης Ρώτας)
  2. Το Χρυσαλιφούρφουρο (μουσική: Νίκος Κυπουργός, στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή)
  3. Το τρελοβοριαδάκι (μουσική: Τατιάνα Ζωγράφου, στίχοι: Βεατρίκη Κάντζολα – Σαμπατάκου
  4. Το ταξίδι τής αγάπης (μουσική-στίχοι: Τατιάνα Ζωγράφου)
  5. Vois sur ton chemin (μουσική-στίχοι: Christophe Barratier, Bruno Coulais από την ταινία Les Choristers -Tα παιδιά της χορωδίας)
  6. Eres Tu (μουσική-στίχοι: Mocedades)
  7. Imagine (μουσική: Beatles, στίχοι: John Lennon) Συνοδεία πιάνου: Μαριάννα Σπυράκου
Facebook
Email